Wat is een verticale tuin?

Een verticale tuin is een muur van planten die op een verticaal oppervlak groeien. Ze staan ook wel bekend als groene muur, levende plantenmuur of green wall. Met een verticale tuin kun je de ruimte optimaal benutten en meer planten kwijt, terwijl het er ook nog eens prachtig uitziet. Of je nu een tuin, balkon of interieur hebt, er is altijd wel een geschikte optie voor jou.

Het is een innovatieve manier om groen toe te voegen aan een ruimte zonder dat dit veel vloeroppervlakte in beslag neemt. Verticale tuinen kunnen zowel binnen als buiten worden geïnstalleerd. en bieden talloze voordelen, zoals het verbeteren van de luchtkwaliteit, het verminderen van geluidsoverlast, het verbeteren van de esthetiek en het toevoegen van een gevoel van natuurlijke rust aan een ruimte.

Verticale tuin voor binnen

Een verticale tuin voor binnen is het hele jaar door een genot om naar te kijken, zonder dat je deze hoeft te onderhouden in weer en wind. In een verticale tuin voor binnen kun je andere planten kweken dan in een verticale tuin voor buiten. Hoewel je voor kruiden zowel binnen als buiten een verticale tuin kunt maken. Meestal worden er kamerplanten of succulenten gebruikt. Met een grote diversiteit aan binnenplanten kun je veel verschillende kanten op. Zo kun je een jungle-look creëren met klimplanten, hangplanten en varens, of kiezen voor een woestijn-look met succulenten. Naast sierplanten kun je je verticale tuin ook functioneel maken, bijvoorbeeld in de keuken met kruidenplanten.

Met meer dan tien jaar ervaring in het creëren van wandtuinen en de beste ontwerper van Nederland als oprichter van ons bedrijf, ben je verzekerd van een unieke verticale binnentuin. Lees meer over onze mogelijkheden in greens walls voor binnen.

Verticale tuin voor buiten

Heb je een kleine tuin of balkon maar zou je daar graag groen willen? Dat kan met een groene muur buiten. Je kan veel planten kwijt in een kleine ruimte en dat creëert een mooi beeld. Je kunt kiezen voor een verticale tuin voor de sier of een verticale tuin als moestuin. Het kan op diverse plekken worden een gelegd. Op een balkon, tegen een buitenmuur of een schutting.

Vertical Gardens werkt met hoogte, diepte, 3D-reliëf én diverse bladkleuren. Dat maakt onze ontwerpen uniek in hun weelderige uitstraling. Je vindt bij ons een grote variantie aan planten. Bekijk meer mogelijkheden in tuinen voor buiten.

Voordelen van verticale tuinen

CO2 Absorptie

Een groene wand helpt in de strijdt tegen het terugdringen van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer en draagt hierdoor bij aan een beter klimaat. Per vierkante meter absorbeert een verticale tuin gemiddeld tien kilogram netto CO2 per jaar.

Luchtzuiverende planten

Zo is een verticale tuin goed voor het milieu. In de designs van Vertical Gardens verwerken wij diverse luchtzuiverende planten. Dat verbeterde binnenklimaat zorgt bovendien voor minder ziekteverzuim én een prettige werkomgeving.

Ziekteverzuim tegengaan

Wat groen in kantoor heeft dus ook een voordelig effect op de gezondheid. Uit onderzoek van Wageningen Universiteit blijkt dat mensen die werken in een ruimte met planten zich minder vaak ziek melden. Op jaarbasis wordt het ziekteverzuim beperkt met maar liefst anderhalve dag per persoon. Kortom: een verticale plantenmuur is goed voor mens én milieu.

Bevordert biodiversiteit

In stedelijke gebieden bevordert een verticale tuin met verschillende soorten planten de biodiversiteit. In een levende plantenwand is een toename te zien van vogels en insecten, zoals bijvoorbeeld vlinders en bijen.

Temperatuur- en geluiddempende werking

Een verticale tuin buiten heeft echter nóg een voordelig effect op onze leefomgeving. Waar het in een stedelijke omgeving tot maar liefst zes graden warmer kan zijn dan in het omringende platteland, heeft een groene wand een temperatuurdempende werking. Planten gaan dit zogenaamde ‘Urban Heat Island’ tegen, terwijl bebouwing en verharding zonlicht absorberen en warmte uitstralen. Voor de tuinen binnen én buiten geldt bovendien dat zij geluiddempend zijn, wat het vertoeven bij een wandtuin nóg aangenamer maakt.

Voor thuis en bij jouw bedrijf

Verticale tuinen zijn steeds populairder, vooral in steden waar meer groen verschijnt. Steeds meer bedrijven, winkels, kantoren en organisaties plaatsen een verticale tuin. Maar wat is er mooier dan je eigen groene wand, precies naar jouw smaak, bij je thuis?

Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om bij je thuis een groene muur te creëren. Je kunt bijvoorbeeld houten bakken ophangen aan de muur of vilt doeken gebruiken waarin planten kunnen groeien. Bij Vertical Gardens willen we echter verder gaan en je de ervaring en het gemak bieden van een professionele green wall bij jou thuis.

Nu ben je vast benieuwd hoe dat eruit kan zien? Bekijk onze projecten of neem contact op voor

Bekijk onze projecten of neem contact op.

NEEM CONTACT OP
close slider


    Stuur alvast de foto’s van de locatie.